Ashley Scott Kelly

Structure

Primary School Ann Arbor
Gallery Dialectic (2005)

This early proposal is for a primary school that was granted land within the parking lot of a nature preserve. The school is anchored at one end by a multipurpose gym and lap pool (wedged within the northern concrete wall) and administrative offices at the other end. A constant, easily understood and navigable sectional parti organizes the building, with slight angular variations that create difference and programmable residual space for classroom exhibit and storage. The building runs perpendicular to the slope so that the structure shields the park from high-traffic areas while preserving canopy views. Internally, this grade change raises the classrooms six feet above the forest floor to allow the vertical curtain wall to interact with the field of trees. The linear arrangement of interconnected classrooms and pseudo-open plan dispels with classroom hierarchies and allows for the reorganization of notably rigid educational systems.